Steven Wardenier

Om uw bedrijf te laten groeien is het soms van belang om de oplossing binnen uw eigen capaciteiten te zoeken!

Bent u niet tevreden over het resultaat van uw leverancier? Neem het hef zelf in handen!

Om uw bedrijf te laten groeien is het soms van belang om de oplossing binnen uw eigen capaciteiten te zoeken!

Bent u niet tevreden over het resultaat van uw leverancier? Neem het hef zelf in handen!

Om uw bedrijf te laten groeien is het soms van belang om de oplossing binnen uw eigen capaciteiten te zoeken.

Tijdens mijn tijd in Honduras hadden wij een FMCG (melkpoeder in consumenten verpakking) onder ons eigen merk in de markt staan. Hierin waren wij een van de weinigen en daarin voldeed een goede distributie. Met het openen van de markt kwamen andere merken op de markt en zijn wij begonnen de markt actief te bewerken in ons voordeel. Om dit op de juiste wijze te doen hebben wij een strategie gevormd en wilden wij een goede communicatie met de (potentiële) gebruikers opzetten.

Om dit te bewerkstelligen zijn wij gaan samenwerken met een reclamebureau, hierbij hebben wij gekozen voor het reclame bureau dat ons het meest aansprak. Het centrale thema van onze reclame uitingen was dat de moeders van nu zelf zijn opgegroeid met onze melkpoeder, een zeer sterk en uniek argument in de markt. Een beter referentiepunt dan de moeder die tot een gezonde vrouw is opgegroeid met onze melk is er niet.

Dit wilden wij dan ook graag gebruiken, maar wij waren bewust van de gevaren. Zo kunnen moeders zich afvragen of er geen betere producten op de markt gekomen zijn en hebben sommige moeders de behoefte aan keuze vrijheid. Dit betekende dat de campagne de krachtige emotie, van het zelf opgroeien met deze melkpoeder, ten volle diende te benutten, maar rekening houdend met de ratio bij de ouders.

Na het starten van de campagne waren wij ontevreden met het resultaat. De emotie kwam goed naar voren maar het appelleren naar de moderne moeder niet, het ratio werd niet goed aangesproken. Om dit te verbeteren zijn wij uitgeweken naar Salvador. De markt in Salvador is beter ontwikkeld en de reclamebureaus acteerde op een hoger niveau.

Het werk van het reclamebureau was aanzienlijk beter, maar de afstand was ons te groot en het op afstand werken sprak ons niet aan, dit was hinderlijk. Om deze reden hebben wij een grote stap gemaakt, namelijk: ons eigen communicatie bureau opgezet. Nogal hautain, te denken dat je van niets zo even een beter product kan maken. Maar toch hebben wij dit communicatie bureau met succes opgestart. Dit komt mede omdat wij mensen hadden die zeer betrokken waren. Onze visie was helder en kwam goed over, hierdoor hebben wij snel kunnen inspelen op de kansen die zich voordeden en dit werkte!

Dat reclamebureaus met frisse ideeën komen en voorstellen maken hoe de campagne in te richten is goed, daar huur je ze tenslotte ook voor in. Maar wanneer de presentatie evalueert in een discussie waarom dit de enige manier is, wordt de kans groot dat de geest achter het verhaal gaat. Belangrijk is dat de campagne aansluit bij de mix van visie, bedrijfscultuur en historie. Een goede strategie speelt daar op in en daar ligt de key voor een sprankelende campagne, het wauw-effect. Dat is niet met een paar woorden uit te leggen, het behoeft een goed getraind oor.

Kopje koffie?

Samen eens een kopje koffie doen om te kijken wat ik voor u kan betekenen?