Steven Wardenier

Wie ben ik?

Mensen manager

Business bouwer

Ondernemer

Mensen manager

Business bouwer

Ondernemer

Ambassadeur

Vloeiend in Engels

Uitdaging

Ambassadeur

Vloeiend in Engels

Uitdaging

Wie ben ik?

Mensen manager

Business bouwer

Ondernemer

Ambassadeur

Vloeiend in Engels

Uitdaging

In 2018 heeft Peter Klein Ikkink van Hoek Consultants in Ede een 360° van mij opgesteld aan de hand van gesprekken met mijn broer, een goede vriend (40 jaar) en een aantal mensen van mijn werk omgeving.

Wederkerende trefwoorden zijn:

  • Betrokken / gedreven / enthousiasmerend / minder politieke radar.
  • Neemt de tijd voor je / wil graag leren / weet waar hij kennis moet halen / zeer zichtbaar.
  • Minder van het socialiseren / neemt het voortouw / besluitvorming op basis van argumentatie en creativiteit (kan lang duren) / gevoel voor mensen.

Ervaringsdeskundige

Mijlpalen

Specialisme

Een goede analyse opstellen is een specialisme. Alle details meenemen en de elementen op hun waarde inschatten is de basis om de juiste strategische keuzes te maken.

Met mijn studie NIMA-C heb ik het proces van analyseren op wetenschappelijk niveau gebracht. Vanuit mijn werk heb ik het daarna velen malen in de praktijk gebruikt en het is een geweldige manier om naar verantwoorde keuzes te komen voor een organisatie.

Mensen manager

Uw mensen zijn het onderscheidend vermogen van uw organisatie. Ook na de herpositionering. In de strategievorming dient hier rekening mee te worden gehouden. Sommige functies krijgen aanvullende taken, andere een nieuwe invulling. De routine valt weg en dat kan angstig zijn. Goed communiceren met uw team en hen begeleiden is onontbeerlijk voor het welslagen van uw nieuwe strategie.

Business bouwer

Ik heb jaren bij een internationaal handelshuis gewerkt en daar was de missie vrij simpel: bestaande lijnen verder uitbouwen en vooral nieuwe handelslijnen opzetten. Een voortdurende drive om onze aanwezigheid in het gebied verder uit te nutten. In Honduras waren harde valuta altijd schaars, dus zijn we begonnen met de export van groene koffie en meloenen. Toen ik later werkte in een productie bedrijf was de missie marktontwikkeling voor de bestaande producten.

Ondernemer

In Honduras hebben we een reclamebureau opgezet. Dat was in eerste instantie nodig om onze eigen producten op de goede manier te promoten, maar die kwaliteit konden we vanzelfsprekend ook goed uitzetten naar andere klanten toe.

Twee jaar geleden ben ik met mijn broer een bedrijf begonnen in het vervaardigen en vermarkten van stalen poorten en hekken. Na een gedegen marktonderzoek hebben we een vliegende start gemaakt.

Kopje koffie?

Samen eens een kopje koffie doen om te kijken wat ik voor u kan betekenen?

Commodity trader

De export van zuivel producten naar buiten de EU. De toen geldende restituties om de prijzen naar het wereldniveau te brengen waren vele malen groter dan de marges voor ons op die producten. Het was dus wel zaak om de administratie goed te doen. De smaak en hygiëne van de Europese zuivel producten wordt wereldwijd als superieur ervaren. Als Trader handelde ik met de leverancier en met de klant. De verantwoording was de tussenliggende kosten volledig te dekken en de beoogde winst marges te behalen. De snelheid van de handel heeft me altijd aangetrokken, het ‘dealen’ met de tijdsverschillen en handelsculturen waren een bonus. 

Marketing Plan FMCG Honduras

In Honduras hedden we zuivelproducten lang geleden onder ons eigen consumentenmerk op de markt gebracht. De kopers waren de moeders, de gebruikers en de jonge kinderen. Decennia waren wij de enige met een invoer vergunning maar begin jaren tachtig waren NZDB en Nestle ook op de markt gekomen. Twee marketing grootmachten. Uit een gedegen marktonderzoek leerden we dat de ‘nieuwe’ moeders meer voorkeur begonnen te krijgen voor de nieuwe merken. We hebben een marketing campagne opgesteld rond het thema dat vele generaties met ons gezonde product zijn opgegroeid. Daarmee hebben we de opmars van de nieuwkomers kunnen stoppen.

Reclamebureau Honduras

De marketingcampagne voor FMCG was veel omvattend. Merchandising, sampling, displays en reclame. Bij de bestaande bureaus in Honduras vonden we niet de kwaliteit en accuratesse die we zochten. In Salvador vonden we die wel maar het werken op afstand bleek een belemmering. We hebben toen mensen aangetrokken en opgeleid en zijn dit voor ons zelf gaan doen in Honduras. Ons eigen budget gaf een prachtig platform om van te starten, in het vervolg hiervan zijn we voor derden werk gaan doen.

Lankhorst Touwfabrieken

In het begin van deze eeuw was Lankhorst een van de vele touwleveranciers. Wij wilden meer dan alleen een touwtje leveren en hebben ingezet op productontwikkeling. Dat verkopen bleek lastig. Bij Reders zijn veel souffleurs op de achtergrond terwijl wij alleen spraken met de inkopers. We hebben toen een campagne opgezet om ons te positioneren als technologisch leider. Als je een project in het verschiet hebt of een nieuw type schip aan het ontwerpen bent, bij wie zoek je dan naar oplossingen? En dat werkte. We kwamen met de juisten mensen in gesprek en al vroeg in het proces. Voordat ze de lieren gingen bestellen. Daarmee hebben we onze groei ambities verre kunnen overtreffen.

Merken rationalisatie

Na vele acquisities van fabrieken over de hele wereld was Wireco de grootste speler geworden op het gebied van touw en staalkabels. Met een portfolio van zestien merken, allemaal met een eigen historie. Het is onmogelijk om al deze merken wereldwijd goed te ondersteunen. Samen met een merken specialist hebben we een plan opgesteld om vijf merken als speerpunt neer te zetten en het concern daar omheen te positioneren. Onder deze vijf merken (paraplu’s) zouden de andere merken resulteren, respectievelijk de nieuwe acquisities. Een helder verhaal naar de markt maar ook naar de aandeelhouders en dat leidt tot waardevermeerdering van het concern. Dit lag wel zeer gevoelig in de organisatie omdat de fabrieken dit zullen ervaren als A merken en B merken. De elf fabrieken in de B categorie zouden zeker veel onrust veroorzaken. De RvB durfde het dan ook niet aan.

Koning Hekwereld

Samen met mijn broer een bedrijf opgericht in het vervaardigen en leveren van hoogwaardige stalen sierhekken en met name poorten. Met marktonderzoek hebben we een niche gevonden en via digitale marketing hebben we die doelgroep perfect kunnen bereiken. Na twee jaar hebben we een marktaandeel van ongeveer 4% in de particuliere markt in Nederland.

Bezoek hier de website